• Briljantnost bez sposobnosti komuniciranja bezvredna je
    u bilo kakvom poduhvatu.
  • Dobra strana timskog rada je da imaš druge na svojoj strani.
  • Efikasnost se bavi stvarima, a efektivnost ljudima.
    Zato upravljamo stvarima i pružamo podršku ljudima.
  • Prepoznajemo probleme, kako bismo ih rešili.
  • Smanjujemo rizik poslovanja.
  • Unapređujemo poslovanje jednostavnim pravilima.

Projekat regulatorne reforme kao ekonomski benefit za opštine

22.3.2012. 00h

Kao rezultat zajedničke inicijative Stalne konferencije gradova i opština u Srbiji i Centra za dobro upravljanje OPTIMUS, kreiran je projekat "Unapređenje poslovnog okruženja na lokalnom nivou kroz regulatornu reformu“ , javljeno je 22. marta na lokalnoj televiziji Kanal M koja pokriva Paraćin i širu okolinu.

Projekat ima za cilj unapređenje poslovnog okruženja za privredne subjekte i pojednostavljenje administrativnih poslova.

“Sam projekat je realizovala Svetska banka u periodu od 2007 do 2011. godine , a potom je ta metodologija predata Stalnoj konferenciji . Zbog izvanrednih uspeha koje je projekat imao u tom periodu imao i donatori i Stalna konferencija su želeli da se nastavi i u ostalim opštinama”, rekla je Slađana Kočević Karavdić, direktor OPTIMUS-a – Centra za dobro upravljanje.

Paraćin je jedan od kandidata za saradnju na projektu, pa je Slađana Kočević Karavdić objasnila na primeru već realizovanih rezultata ekonomsku stranu uključenja opština u ovaj projekat: “Ušteda za privredne subjekte na deset lokacija bila je preko 200 miliona dolara jer su same procedure i postupci koje se sprovode u opštini maksimalno racionalizovani, u smislu da je tačno određena potrebna dokumentacija i vreme potrebno da se procesuira predmet, a stranke na elektronskom registru postupaka, koji je finalni proizvod projekta, mogu da dobiju podatke o svakom postupku.”
Glavni zadatak projekta je pojednostavljenje izdavanja odobrenja, rešenja i dozvola za privredne subjekte kako bi se smanjili troskovi i izgradili održivi mehanizmi za nove propise, koji ce obezbediti niske troškove i nizak rizik poslovanja, povećati javnost u radu i efikasnost administracije u opštinama. Posle popisa, analiza i pribavljanja mišljenja privrednog sektora, radna grupa bi radila na na preporukama koje bi se uvele u pravni sistem, prenosi Kanal M.

Stalna konferencija gradova i opština je nosilac projekta a menadžer projekta Darko Drndic kaže da je opština Paraćin prepoznata kao kandidat za ovaj projekat zbog zapaženih napora koje ulaže u cilju poboljšanja investicione klime i poboljšanja rada administracije.

“Projekat će za svoj fokus imati manje opštine u kojima će pokusati da napravi jednu metodologiju koju ce biti moguće primeniti u celoj republici Srbiji”, zaključio je Darko Drndić a preneo Kanal M.