• Briljantnost bez sposobnosti komuniciranja bezvredna je
    u bilo kakvom poduhvatu.
  • Dobra strana timskog rada je da imaš druge na svojoj strani.
  • Efikasnost se bavi stvarima, a efektivnost ljudima.
    Zato upravljamo stvarima i pružamo podršku ljudima.
  • Prepoznajemo probleme, kako bismo ih rešili.
  • Smanjujemo rizik poslovanja.
  • Unapređujemo poslovanje jednostavnim pravilima.

Javna prezentacija rezultata anketiranja predsednika skupština i saveta stanara na Vračaru

14.4.2016. 00h

Gradska opština Vračar i OPTIMUS – Centar za dobro upravljanje su, 31. marta 2016. godine, organizovali javnu prezentaciju za predsednike skupština i saveta stanara stambenih zgrada sa teritorije opštine Vračar.

Na prezentaciji, kojoj je prisustvovalo 64 predsednika skupština i saveta stanara, OPTIMUS je predstavio rezultate sprovedenog istraživanja mišljenja, stavova i percepcije predsednika skupština i saveta o aktuelnom stanju upravljanja, funkcionisanja i održavanja stambenih zgrada na teritoriji ove gradske opštine. Takođe, predsednicima su prezentovani i pripremljeni predlozi za unapređenje Predloga Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, ali i preporuke za uspešnu implementaciju Zakona, nakon njegovog usvajanja i stupanja na snagu.

Prisutni predsednici su istakli manjkavosti Predloga Zakona, ali i predočili poteškoće, koje će uslediti u njegovoj primeni, kao što su naplata naknada za tekuće i investiciono održavanje, evidentiranje vlasnika i zakupaca, nedostatak svesti i razumevanja stanara, ali i loša finansijska situacija. Tokom konstruktivne diskusije, izražena je potreba za podrškom Opštine u unapređivanju upravljanja i održavanja zgrada i implementaciji novog Zakona, čije se usvajanje očekuje u narednih nekoliko meseci.

“Pored operativnih rešavanja problema, pokazalo se da je potrebno da razvijamo svest građana o tome da je briga o kvalitetu stanovanja zajednička potreba i odgovornost. Anketa je pokazala da su predsednici skupština i saveta stambenih zgrada voljni da učestvuju na obukama za upravljanje zgradom, da je potrebna podrška opštine Vračar, naročito u oblasti normativnog uređenja ove oblasti, ali i tokom izvođenja radova za investiciono održavanje zgrada. Mi već razmišljamo kako da se Uprava organizuje kako bi bila što efikasnija podrška Vašem radu”, istakla je Aleksandra Jovanović, članica Opštinskog veća.

Javna prezentacija je deo projekta “Bolje stanovanje na Vračaru”, koji sprovode opština Vračar i OPTIMUS – Centar za dobro upravljanje u okviru UNDP programa “Unapređenje pružanja usluga na lokalnom nivou”. Više o projektu možete naći na http://www.optimus.org.rs/projekti_vr.php.