• Briljantnost bez sposobnosti komuniciranja bezvredna je
    u bilo kakvom poduhvatu.
  • Dobra strana timskog rada je da imaš druge na svojoj strani.
  • Efikasnost se bavi stvarima, a efektivnost ljudima.
    Zato upravljamo stvarima i pružamo podršku ljudima.
  • Prepoznajemo probleme, kako bismo ih rešili.
  • Smanjujemo rizik poslovanja.
  • Unapređujemo poslovanje jednostavnim pravilima.

Novopazarski privrednici učesnici u analizi administrativnih procedura

18.2.2013. 00h

Novopazarski privrednici učesnici u analizi administrativnih procedura U cilju uklanjanja administrativnih barijera i unapređenja poslovnog ambijenta, što su prioriteti Grada Novog Pazara, od 19 do 21. februara , organizovani su strukturirani razgovori sa privrednicima i preduzetnicima koji imaju iskustvo sa administrativnim procedurama i koji stoga mogu dati komentare i eventualne predloge kako pojednostaviti birokratiju na korist poslovnog sektora i građana. Ovo će biti učinjeno kroz pet fokus grupa koje će se sastati po oblastima administrativnih procedura, a kao deo projekta regulatorne reforme koju Grad, pod pokroviteljstvom Švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomske poslove sprovodi sa Stalnom konferencijom gradova i opština i Optimusom - Centrom za dobro upravljanje. Administrativni propisi koji će se obrađivati na fokus grupama su najskuplji i najčešći i podeljeni su po sledećim oblastima: u utorak 19. februara, u 10:30 Imovinsko – pravni poslovi i privredne delatnosti, a u 13:00 Planiranje i izgradnja, 20. februara u 10:30 Zauzeće javnih površina, u 13:00 časova istog dana Zaštita životne sredine. Poslednjeg dana, u četvrtak 21. februara od 10.30 časova razgovaraće se o širim temama. Privrednici će reći svoje mišljenje o preprekama razvoju biznisa i predlozi za njihovo prevazilaženje, uticaju lokalne poreske administracije, inspekcijskih slžubi, javnih preduzeća i planskih dokumenata na poslovanje preduzeća i preduzetnika. Radi efikasnijeg rada, učesnicima fokus grupa će na uvid biti date postojeće procedure tako da će moći lakše da uoče ono što smatraju slabom ili dobrom praksom. Na svakoj fokus grupi biće prisutno od šest do deset privrednika, koji uz moderator vode konstruktivan dijalog kako da pomognu sebi i opštini.

Administrativni propisi koji će se obrađivati na fokus grupama su najskuplji i najčešći i podeljeni su po sledećim oblastima: u utorak 19. februara, u 10:30 Imovinsko – pravni poslovi i privredne delatnosti, a u 13:00 Planiranje i izgradnja, 20. februara u 10:30 Zauzeće javnih površina, u 13:00 časova istog dana Zaštita životne sredine. Poslednjeg dana, u četvrtak 21. februara od 10.30 časova razgovaraće se o širim temama. Privrednici će reći svoje mišljenje o preprekama razvoju biznisa i predlozi za njihovo prevazilaženje, uticaju lokalne poreske administracije, inspekcijskih slžubi, javnih preduzeća i planskih dokumenata na poslovanje preduzeća i preduzetnika. Radi efikasnijeg rada, učesnicima fokus grupa će na uvid biti date postojeće procedure tako da će moći lakše da uoče ono što smatraju slabom ili dobrom praksom.

Na svakoj fokus grupi biće prisutno od šest do deset privrednika, koji uz moderatora vode konstruktivan dijalog kako da pomognu sebi i Gradu.