• Briljantnost bez sposobnosti komuniciranja bezvredna je
    u bilo kakvom poduhvatu.
  • Dobra strana timskog rada je da imaš druge na svojoj strani.
  • Efikasnost se bavi stvarima, a efektivnost ljudima.
    Zato upravljamo stvarima i pružamo podršku ljudima.
  • Prepoznajemo probleme, kako bismo ih rešili.
  • Smanjujemo rizik poslovanja.
  • Unapređujemo poslovanje jednostavnim pravilima.

Šta kažu rezultati anketiranja predsednika skupština i saveta stanara u Gradskoj opštini Vračar

11.2.2016. 00h

Gradska opština Vračar i OPTIMUS – Centar za dobro upravljanje sproveli su anketu predsednika skupština i saveta stanara stambenih zgrada sa teritorije opštine Vračar. Razlozi za sprovođenje ankete potiču od problema upravljanja i održavanja stambenih zgrada u etažnoj svojini, a koji dosadašnjim zakonskim rešenjima nije dovoljno niti adekvatno obrađen i zahteva sveobuhvatnu reformu i unapređenje. Ova anketa nastoji da locira mesta na kojima je moguće delovati i unaprediti aktuelnu praksu na lokalnom nivou, formuliše regulatorne i institucionalne preporuke i usmeri interesovanje za pokretanje promena, a u cilju doprinosa unapređenju stanovanja i održavanja stambenih zgrada na teritoriji gradske opštine Vračar.

Od oko ukupno 1.708 registrovanih skupština i saveta stanara na teritoriji opštine Vračar, na učešće je pozvano 317 skupština stanara. U anketiranju je učestvovalo ukupno 124 predsednika skupština i saveta stanara, što čini odaziv od 39.12% pozvanih osoba. Od toga je 113 predsednika popunilo upitnik na radionicama, organizovanim u prostorijama opštine, a 11 je popunilo upitnik „online“ putem.

Predsednici slupština i saveta stanara anketirani su na teme, kao što su: trenutno stanje u funkcionisanju skupština/saveta stanara, aktuelno stanje zgrada, aktuelni propisi i Nacrt novog Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, saradnja sa opštinom i potrebna podrška za skupštine i savete stanara.

Rezultati ankete potvrđuju neophodnost unapređenja oblasti održavanja i upravljanja zgradama, kroz celovitu reformsku akciju, koja bi trebalo da obezbedi zakonske, institucionalne, finansijske, strukovne i organizacione uslove za uvođenje znatno jasnijih pravila i mehanizama i unapređenje prakse upravlјanja i održavanja.

Anketa je pokazala da je aktuelni okvir delovanja skupština/saveta zgrada neadekvatan, a odnosi između vlasnika unutar skupštine/saveta stanara neuređeni, zbog odsustva svesti o obavezama i odgovornostima za zajedničke delove zgrade, neodgovarajućeg upravljanja zgradama, ali i loše finansijske situacije. Takođe, rezultat prethodnog vremena je i nedovoljno poznavanje oblasti upravljanja zgradama predsednika skupština/saveta stanara, koje je neophodno da bi sistem održavanja bio uspešan.

Kompletne rezultate ankete možete naći u Izveštaju ovde.

Anketiranje je deo inicijative “Bolje stanovanje na Vračaru” u okviru projekta “Unapređenje pružanja usluga na lokalnom nivou”, koji sprovode Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Gradska opština Vračar. Inicijativu “Bolje stanovanje na Vračaru” sprovodi opština Vračar i OPTIMUS – Centar za dobro upravljanje. Više o inicijativi možete naći ovde .