• Briljantnost bez sposobnosti komuniciranja bezvredna je
    u bilo kakvom poduhvatu.
  • Dobra strana timskog rada je da imaš druge na svojoj strani.
  • Efikasnost se bavi stvarima, a efektivnost ljudima.
    Zato upravljamo stvarima i pružamo podršku ljudima.
  • Prepoznajemo probleme, kako bismo ih rešili.
  • Smanjujemo rizik poslovanja.
  • Unapređujemo poslovanje jednostavnim pravilima.

Kako se upravlja i održava stambenim zgradama u opštini Vračar

25.1.2016. 00h

U cilju doprinosa unapređenju stanovanja i održavanja stambenih zgrada na svojoj teritoriji, Gradska opština Vračar je, u saradnji sa OPTIMUS-om, organizovala 4 radionice za ključne aktere u ovoj oblasti – predsednike skupština i saveta stanara.

Svrha održavanja radionica je podrazumevala sledeće:

1) Predstavljanje novina novog Nacrta Zakona o stanovanju i održavanju zgrada (2015), koji će značajno uticati na oblast upravljanja i održavanja stambenih zgrada i koji će u značajnoj meri uticati na tekući modus operandi skupština i saveta stanara;
2) Anketiranje predsednika skupština i saveta stanara o trenutnom stanju upravljanja i održavanja zgrada;
3) Diskusiju na temu aktuelnih problema, kao i novina, koje uvodi nov Nacrt Zakona o stanovanju i održavanju zgrada (javno dostupna verzija u momentu održavanja radionica).

Radionice su okupile 113 predsednika skupština/saveta stanara stambenih zgrada sa teritorije Opštine Vračar, što je doprinelo veoma konstruktivnoj diskusiji i identifikaciji predloga za unapređenje saradnje između opštine i skupština/saveta stanara, kao i unapređenje Nacrta novog Zakona u segmentima, koji su prepoznati kao poteškoće u budućem sprovođenju.

“Opština Vračar ima dobru saradnju sa predsednicima skupština zgrada na Vračaru. Realizovali smo zajedno brojne projekte kao što su rekonstrukcija fasada, liftova, uređenje prednjih dvorišta i ulaza stambenih zgrada. Sada želimo da čujemo vaša mišljenja i iskustva povodom predloga za izmenu Zakona o stanovanju i predloženih modela upravljanja stambenim zgradama”, istakla je predsednica opštine Vračar, dr Tijana Blagojević.

Radionice i anketiranje se sprovode u okviru inicijative “Bolje stanovanje na Vračaru”, koja se sprovodi u okviru projekta “Unapređenje pružanja usluga na lokalnom nivou”, koji sprovode Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Gradska opština Vračar. Inicijativa “Bolje stanovanje na Vračaru” ima za cilj doprinos unapređenju stanovanja, upravljanja i održavanja stambenih zgrada u Gradskoj opštini Vračar.

Inicijativu zajednički sprovode Gradska opština Vračar i OPTIMUS – Centar za dobro upravljanje.