• Briljantnost bez sposobnosti komuniciranja bezvredna je
    u bilo kakvom poduhvatu.
  • Dobra strana timskog rada je da imaš druge na svojoj strani.
  • Efikasnost se bavi stvarima, a efektivnost ljudima.
    Zato upravljamo stvarima i pružamo podršku ljudima.
  • Prepoznajemo probleme, kako bismo ih rešili.
  • Smanjujemo rizik poslovanja.
  • Unapređujemo poslovanje jednostavnim pravilima.

Čajetina uspostavila objedinjenu elektronsku proceduru za izdavanje gradjevinskih dozvola

13.3.2015. 00h

U Opštini Čajetina je 04. marta 2015. godine održana promocija uspostavljanja objedinjene elektronske procedure za izdavanje dokumenata iz oblasti izgradnje koja predstavlja jednošalterski sistem za izdavanje građevinskih dozvola.

Objedinjena procedura je uspostavljena između Opštine Čajetina, Službe za katastar nepokretnosti Čajetina, Telekom-a Srbija AD, JKP Vodovod "Zlatibor", Elektrosrbije doo, a u cilju stvaranja boljih uslova za potencijalne investitore u ovoj oblasti. Uspostavljanjem jednošalterskog sistema, Opština Čajetina će, u ime i za račun investitora, pribavljati sva neophodna dokumenta od javnih preduzeća i Službe za katastar nepokretnosti i tako uštedeti njihovo vreme i novac.

Instaliran softver objedinjene elektronske procedure omogućava brzu koordinaciju i komunikaciju između opštinskih službi, javnih preduzeća i katastra, uz lako praćenje toka svakog pojedinačnog predmeta. Istovremeno, investitori i građani mogu videti sve detalje vezane za podnošenje i rešavanje zahteva za izdavanje dozvola iz oblasti gradnje na internet adresi www.cajetina.org.rs. Velika novina je to što investitori i građani mogu u svakom trenutku pratiti status svog predmeta.

Na promociji uspostavljanja Objedinjene elektronske procedure u Opštini Čajetina, Milan Stamatović, predsednik Opštine, je iskazao zadovoljstvo što uspostavljanje objedinjene elektronske procedure pomoću specijalizovanih softvera, svrstava Čajetinu među prve opštine koje su uvele elektronski jednošalterski sistem u Srbiji.

Zamenica direktorke Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji, Gabrijela Šafrot, je istakla da Švajcarska podržava proces pojednostavljivanja izdavanja građevinskih dozvola u Srbiji još od 2007. godine i da je srećna što vidi konkretizaciju kontinuirane podrške Švajcarske, kao dugoročnog partnera Srbije i njenog naroda.

G-din Darko Đurović, rukovodilac Programa razvoja privatnog sektora u Jugozapadnoj Srbiji je rekao da postupak izdavanja građevinskih dozvola ima jak uticaj na razvoj privatnog sektora, ali i na turizam, koji sada ima sve preduslove da dostigne sav svoj potencijal.

Direktorka OPTIMUS-a, g-đa Sladjana Karavdić Kočević je navela da je objedinjena procedura jedan veliki reformski korak u oblasti izgradnje, ali i veliki izazov za lokalne samouprave i ostale učesnike u procesu, a da su se Opština, javna preduzeća i Katastar u Čajetini prvi uspešno izborili sa ovim izazovom.

Uspostavljanje objedinjene elektronske procedure u Opštini Čajetina je sprovedeno u okviru projekta "Poboljšanje poslovnog okruženja u cilju povećanja investicija u turističku infrastrukturu", koji realizuju Opština Čajetina, Regionalna razvojna agencija “Zlatibor” i OPTIMUS - Centar za dobro upravljanje, a finansira Vlada Švajcarske. Projekat se sprovodi u okviru Programa za razvoj privatnog sektora u Jugozapadnoj Srbiji, koji implementira Regionalna razvojna agencija “Zlatibor”.