• Briljantnost bez sposobnosti komuniciranja bezvredna je
    u bilo kakvom poduhvatu.
  • Dobra strana timskog rada je da imaš druge na svojoj strani.
  • Efikasnost se bavi stvarima, a efektivnost ljudima.
    Zato upravljamo stvarima i pružamo podršku ljudima.
  • Prepoznajemo probleme, kako bismo ih rešili.
  • Smanjujemo rizik poslovanja.
  • Unapređujemo poslovanje jednostavnim pravilima.

Jedinstveni šalter za građevinske procedure u Leskovcu – održana obuka za razmenu dokumentacije elektronskim putem

27.11.2014. 00h

U okviru projekta „Unapređenje poslovnog okruženja na lokalnom nivou kroz regulatornu reformu“, 19. i 24. novembra u Leskovcu je održana dvodnevna obuka za službenike javnih preduzeća i gradskih uprava na temu „Pribavljanje dokumenata po službenoj dužnosti u eksternoj komunikaciji“ . Naime, Grad Leskovac je uveo obavezu pribavljanja dokumenta, informacija i drugih podatka službenim putem, u okviru projekta regulatorne reforme, tako da su stranke u postupku oslobođene obaveze prilaganja jednog broja dokumenta za pojedine postupke.

Bržu i bolju komunikaciju i unapređenje procesa razmene dokumentacije po službenoj dužnosti treba da omogući softver za „Jedinstveni šalter za izdavanje građevinskih dozvola“. Ovaj softver omogućava da se elektronskim putem obezbedi efikasna koordinacija i razmena dokumentacije između javnih preduzeća, drugih organizacija i Grada Leskovca. Primena softvera je izuzetno važna kod komplikovanih postupaka iz oblasti izgradnje, za koje je potrebno priložiti veliki broj dokumenta koja izdaju republička i gradska javna preduzeća i druge organizacije.

Cilj obuke je osposobljavanje zaposlenih u javnim preduzećima i gradskoj upravi da elektronski razmenjuju dokumenata po službenoj dužnosti, kroz simulaciju postupka na većem broju računara. Obuci su prisustvovali predstavnici: Uprave za urbanizam i komunalno-stambene delatnosti, Uprave za zaštitu životne sredine, Uprave za privredu i poljoprivredu, JP Telekom, JP Elektroprivrede, JKP Vodovod, JP Toplana, Direkcije za izgradnju grada i Službe za katastar nepokretnosti.

Konkretno, na obuci je simulirano izdavanja lokacijske, građevinske i upotrebne dozvole elektronskim putem. Korišćenje softvera omogućava praćenje postupka i utvrđivanje „uskih grla“ čime se ubrzava proces rešavanja predmeta. Učesnici obuke su potpuno osposobljeni za korišćenje dva softvera: „Elektronskog registra administrativnih postupaka“ i „Jedinstvenog šaltera za izdavanje građevinskih dozvola“. Važno je napomenuti mogućnost da stranke prate proces i da u svakom momentu mogu da vide gde se njihov predmet nalazi, čime se obezbeđuje puna transparentnost postupka.

Grad Leskovac će, kroz pribavljanje dokumentacije službenim putem, biti u potpunosti spreman za novine koje donosi izmena Zakona o planiranju i izgradnji.