• Briljantnost bez sposobnosti komuniciranja bezvredna je
    u bilo kakvom poduhvatu.
  • Dobra strana timskog rada je da imaš druge na svojoj strani.
  • Efikasnost se bavi stvarima, a efektivnost ljudima.
    Zato upravljamo stvarima i pružamo podršku ljudima.
  • Prepoznajemo probleme, kako bismo ih rešili.
  • Smanjujemo rizik poslovanja.
  • Unapređujemo poslovanje jednostavnim pravilima.

Počinje nebirokratska era u Kraljevu

7.3.2014. 00h

Zvanična promocija elektronskog registra administrativnih postupaka održana je u četvrtak, 6. marta u Kraljevu, koje uspešno realizuje projekat „Unapređenje poslovnog okruženja na lokalnom nivou kroz regulatornu reformu“.

Prema rečima gradonačelnika Grada Kraljeva, Dragana Jovanovića, „cela Srbija pa i Grad Kraljevo funkcionišu na jedan birokratski način, tako što administrativni postupci traju jako dugo. Bilo je veliko nezadovoljstvo kako građana tako i privrednih subjekata i potencijalnih investitora.

Kroz ovaj projekat situacija se značajno menja. Većinu evidentiranih administrativnih postupaka smo reformisali, smanjene su ili potpuno ukinute takse i naknade za oko 33%. Brzina rešavanja samih postupaka je povećana za 94%, a to znači da će privrednici moći duplo brže da obave određene administrativne procedure.

Na sajtu Grada Kraljeva postavljen je elektronski registar administrativnih postupaka, što znači da će na jednom mestu građani i investitori imati tačno i transparentno prikazano šta im je potrebno od dokumentacije, kolike su takse i tačan rok za rešavanje predmeta. Na taj način, Grad Kraljevo se svrstava među 6 gradova u Srbiji koji su unapredili poslovno okruženje. U suštini, to je početak jedne nove nebirokratske ere i mogućnost da Gradska uprava postane pravi transparentan servis građana, privrednika i investitora.“

Direktor OPTIMUSA-Centra za dobro upravljanje, Slađana Karavdić Kočević je izjavila: „Gradska administracija je prepoznala problem koji privrednici imaju. Sve preporuke privrednika koje se odnose na lokalni nivo, a bilo ih je 42, prihvaćene su i uskoro će biti realizovane. Ove novine će se posebno odraziti na poslovni sektor uštedom od više od 4 miliona evra za realizaciju postupaka kod gradske administracije na godišnjem nivou. Prema rezultatima projekta, to su uštede u direktnim materijalnim troškovima i indirektnim troškovima koji se stvaraju usled čekanja na rešavanje predmeta.

Mislim da će Kraljevo ići i dalje ovim putem jer se reforma nastavlja formiranjem regulatornog tela koje će voditi računa da novi postupci, usled promene propisa, obavezno prođu kroz filter u skladu sa reformom.“

Registar je postavljen na sajt Grada Kraljeva: www.kraljevo.org